קטלב מצוי

Arbutus andrachne

הקטלב הוא עץ יפייפה בעל גזע אדום בולט שגדל בחורש.
יש הרבה אגדות על הגזע האדום שלו.
ואני מאוד מאוד אוהבת לאכול את הפירות האדומים שלו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את הקטלב ניתן למצוא בחורש, בבתי גידול של קרקעות כבדות.

איך מזהים?

את הקטלב קל לזהות מרחוק בזכות הגזע האדום שלו.
אחת לשנה הגזע מתקלף ומופיעים עליו קילופים.

העלים חלקים (ללא שערות) מבריקים, אליפטיים וגדולים יחסית. שפת העלה תמימה.
העלים מסורגים על הגבעול.

באביב הקטלב פורח בלבן, ובקיץ-סתיו מופיעים הפירות האדומים שלו.
פירות בשלים הם רכים וטעימים.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט קטלב חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את הפירות טריים.
חשוב לוודא שהפרי רך. פירות קשים הם חמוצים.
הפירות משמשים גם להכנת ריבות, משקאות וליקרים (כגון המדרונו הפורטוגזי, סוג של ברנדי חזק).

מה יש בצמח?

הפירות מכילים כמויות משמעותיות של פיטוכימיקלים, כולל פוליפנולים, שעל פי הדיווחים מפחיתים את הסיכון לסרטן, מחלות לב כליליות ומחלות ניווניות אחרות.
תופעות אלה מיוחסות בעיקר ליכולת הנוגדת החמצון של פוליפנולים הנמצאים בפירות.

הידעתם?

ברפואה העממית, הצמח משמש למטרות חיטוי, לכיווץ פצעים , ראומטיזציה וחיזוק.
עץ הקטלב הוא מרעה דבורים מעולה בזכות שפע הצוף שהוא מספק לדבורים.

תמונות וסרטונים:

מראה העץ מרחוק:

מראה העלים:

מראה הפירות המחוספסים:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן