דילוג לתוכן

קוציץ סורי

Acanthus syriacus

הקוציץ הסורי הוא צמח מסתורי שממלא את החורש בחורף בשושנת עלים ירוקה ומבריקה, ורבים מכם שואלים אותי מיהו.
באביב הוא מעלה את גבעול התפרחת היפייפה שלו ולא משאיר שום מקום לספר מיהו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גדל מהגולן עד צפון הנגב בבתות, בשדות ובצומח עשבוני בחבל הים תיכוני בבתי גידול טבעיים.
בדרך כלל בולט מתוך עשבים נמוכים.

איך מזהים?

עשב רב־שנתי בעל עמוד פריחה בולט.
בסוף החורף מוציא שושנת עלים קוצניים גדולים, מחולקים לאונות. צבע העורק הראשי כצבע העלה (בניגוד לעכובית הגלגל שבה העורק הראשי מאדים).
לעלים שערות ארוכות דלילות.
לקראת הפריחה – ממרץ עד מאי – יבצבץ מן האדמה עמוד תפרחת סגול בגובה חצי מטר, ובתוכו פרחים צהובים המסודרים כשיבולת בתאים קוצניים (ראו תמונה).
קשה לזהות את הקוציץ הסורי בשלב העלים, אבל כיוון שאוכלים אותו בשלב הפריחה, אפשר לחכות לה.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

מוציאים את הפרחים הצהבהבים מתוך החפים הסגולים הקוצניים ואוכלים אותם.
אם הגענו לפרח לפני החרקים, הטעם מתקתק וטעים.

מה יש בצמח?

הפרחים עשירים מאוד בוויטמינים A, C ו־D וכן בפיטוכימיקלים, נוגדי חמצון, מוצילאגים ופלבנואידים.

הידעתם?

עמודי הפריחה של הקוציץ שימשו השראה לעמודים הקורינתיים באדריכלות היוונית.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים לפני הפריחה:

מראה גבעול התפרחת:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]