Raphanus rostratus
הצנון הפיגיוני הוא צמח שעיר המכוסה בשערות קוצניות ולא נעימות. הפרח שלו מאוד יפה, אבל האכילה שלו די מאתגרת.
גדל בבתי גידול טבעיים של צמחים נמוכים – שדות בור, בתה (בית גידול של שיחים נמוכים), בעיקר בצפון ובהרים.
צמח קטן ומסועף (עד 70 ס״מ) שעיר כולו עם שערות נוקשות. העלים כינוריים.
פורח בורוד-סגול במרץ-אפריל. לוע הפרח לבן ועלי הגביע אדמדמים.
פרי ארוך, גלילי, ישר עם קצה מחודד.
לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים. לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
אפשר לאכול את העלים, הפרחים, השורש והפירות חיים או מבושלים.
בגלל המרקם השעיר-דוקר של העלים, אם רוצים לאכול אותם אני חושבת שעדיף לבשל קודם.
היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.
בסוג צנון יש 10 מינים, בארץ 4 , ומתוכם 2 שמהם תרבתו את הצנון התרבותי.