ציפורן תרבותי

Dianthus sp.

הפרחים של הזנים השונים של הציפורן הם אכילים, יפים מאוד ויקשטו סלטים וקינוחים. כדאי לגדל אותו בגינה או בעציץ וליהנות ממנו בזכות השילוב בין יופיו לטעמו הטוב.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

בטבע קיימים כמה מינים של ציפורן כמו ציפורן נקוד. אבל לרוב הם דלילים בפרחים או מוגנים ולכן אסורים בליקוט.
מלקטים את פרחי הציפורן הגדלים בגינון הפרטי והציבורי שהפרחים שלהם גדולים יותר.

איך מזהים?

המשותף לפרחי הציפורן האכילים הוא חמישה עלי כותרת ללא חפיפה ביניהם. עלי הכותרת גזורים בקצה, כמעט משוננים. גווני הפרחים הם לבן עד ורוד ויש דוגמאות שונות על הפרח.
מפרקי הגבעול נפוחים והעלים נגדיים קשיחים, ירוקים עד ירוקים אפורים, מוארכים, בעלי שפה תמימה (לא משוננת).
דוגמאות למינים אכילים מומלצים: ציפורן סיני, וציפורן הקרנפול.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

לא מתאים לנשים בהיריון ולמיניקות.
אל תאכלו פרחים שנקנו בחנויות פרחים כי שם מאריכים את חיי הצמח בעזרת חומרים רעילים.

איך לאכול?

אפשר לאכול רק פרחים שגדלו ללא ריסוסים ורעלים, אחרת אתם עלולים להינזק מחומרי הריסוס. לכן אל תאכלו מייד אחרי הרכישה במשתלה אלא חכו חודשיים שלושה שהצמח יתנקה.

אוכלים את עלי הכותרת בלי החלקים הלבנים בחיבור לגביע כי הם מרים. אפשר לאכול אותם טריים או מבושלים. אני מעדיפה טריים.

מהפרחים של ציפורן הקרנפול מכינים שמן אתרי המקובל לשימוש בתעשיית הבשמים.
העלים עשירים בסאפונינים, לכן כשמרתיחים כמות גדולה של עלים במים אפשר להשתמש בהם כמו סבון לגוף ולבגדים.

מה יש בצמח?

לפי מחקרים ציפורן הוא אנטי־בקטריאלי, משתן, מייזע, אנטי־פרזיטי, מסייע בהסדרת הווסת, בהורדת חום, ובעצירת דימומים.
מחקרים פרמקולוגיים גילו כי לציפורן הקרנפול יש השפעות אנטי־סרטניות, אנטי־ויראליות, אנטי־בקטריאליות, אנטי־פטרייתיות, נוגדות חמצון, מרדימות ומשככות כאבים.

הידעתם?

ברפואת הצמחים המודרנית משתמשים בו כביטר טוניק התומך במערכת העיכול ומשפר תהליכי ספיגה. ברפואה סינית מסורתית משתמשים בו לטיפול בבעיות בכליות ובדרכי השתן.

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן