דילוג לתוכן

לפתית מצויה

Hirschfeldia incana

הלפתית המצויה נראית במבט ראשון כמו עוד אחד מה"חרדלים" הפורחים בצהוב.
אבל אל תסתכלו עליה ככה. מכל המצליבים הצהובים, היא האחרונה שנשארת לפרוח אפילו כשכל החרדלים כבר נבלו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן

וגם בהדרכת המצליבים.

איפה מלקטים?

אפשר למצוא אותה בשדות, בשולי דרכים, באזורים מיושבים ומגיע אפילו כמעט עד המדבר.

איך מזהים?

העלים התחתונים בבסיס השושנת הם כינוריים. העלים במעלה הגבעול פשוטים יותר ופחות שסועים.
אחרי התפתחות השושנת מתפתחים הגבעולים השעירים, ומגיעים עד לגובה של מטר.
הפריחה צהובה בגודל בינוני (בין פרח החרדל הגדול יחסית לפרח האיסטיס שהוא קטן יחסית).
ומתחתיה הפירות שהם גלילים וקרחים ובנויים מ2 חלקים – חלק אחד צמוד לגבעול ולופת אותו, והחלק השני נמצא בזוית קהה לגבעול (ראו בתמונה).

למה לשים לב?

לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ  לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ  למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים.  לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אפשר לאכול את העלים, הפרחים והפירות של הלפתית.
כולם טעימים ובעלי טעם כרובי מעודן.
הם משמשים תוספת מושלמת לסלט ולכריך.

מה יש בצמח?

היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.

הידעתם?

כשקונים בקבוק של שמן קנולה, רואים שכתוב עליו "שמן לפתית".
אבל השמן הזה מיוצר מקרובת משפחה רחוקה ומהונדסת גנטית של הלפתית שגדלה בטבע.

תמונות וסרטונים:

מראה הפריחה והפירות הלופתים את הגבעול:

מראה הצמח הסבוך:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]