חמצה שסועה / חמצת יהודה

Cicer pinnatifidum/judaicum

החמצה השסועה היא האב הקדום של החומוס של ימינו. ולפגוש אותה בטבע זה ממש מרגש.
השם של החמצה השסועה השתנה לחמצת יהודה. אבל הצמח לא השתנה :-) .

איפה מלקטים?

גדלה מצפון הארץ עד למרכז בבתה ובחורש, לא פעם באזורים שיש בהם מצבורי אבנים, בדרך כלל צמח אחד או כמה בודדים.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי שרוע או זקוף.
העלים מורכבים, מנוצים פעם אחת ל־3–7 זוגות עלעלים משוננים עמוק ומכוסים שערות בלוטיות המכילות חומצה – לכן הדרך הקלה לזיהוי היא ללקק את העלים. אם הטעם מלוח עד חמוץ – מצאתם.
התפרחת יוצאת מחיק העלה.
העוקץ נושא פרח אחד ומסתיים בזיף.
הפריחה סגולה, ממרץ עד אפריל.
הפרי שעיר וקצר, מכיל 1–3 זרעים דמויי חומוס גמדי.

למה לשים לב?

עלי החמצה דומים לעלי הסירה הקוצנית והם אף חולקים אותו בית גידול, אך הסירה הקוצנית היא קוצנית והחמצה לא.
כמו כן, לעלי החמצה טעם חמוץ־מלוח, בעוד לעלי הסירה אין טעם.
הצמח עדין – קטפו בזהירות ולקטו כמות קטנה, לא יותר מ־10 אחוז.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את הזרעים הצעירים אפשר לאכול כשהם נאים או מבושלים.
אפשר להשתמש בקודקודי הצמיחה כתוספת לתבשילים.
אפשר להשתמש בלחות המצטברת על העלים בלילה כדי ליצור חומץ.

מה יש בצמח?

הזרעים עשירים בחלבון (26.8 גרם חלבון ל־100 גרם פרי) באיכות גבוהה: הם מכילים את כל חומצות האמינו פרט לאלו המכילות גופרית, וכן עמילנים, סיבים תזונתיים וחומצות שומן חיוניות (לינולאית ואולאית).
ויטמינים: ריבופלאבין, ניאצין, תיאמין, חומצה פולית (B קומפלקס), ויטמין A ובטא־קרוטן.
מינרלים: סידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ ונחושת.

הידעתם?

כשטועמים את עלי החמצה מבינים למה היא נקראת חמצה – כי הם חמוצים.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים והפירות הקטנים:

מראה הפריחה:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן