Malva parviflora
השם העממי חוביזה ניתן ל4 מיני צמחים: חלמית מצויה, חלמית קטנת פרחים, חלמית גדולה ומעוג כרתי. כולם אכילים.
לרוב קשה להבדיל ביניהם בשלב בו יש רק עלים. ברגע שמתווספים גם הפרחים והפירות זה יותר קל משמעותית.
חלמית קטנת פרחים היא הקטנה מבין החלמיות ונפוצה יותר באזורים הדרומיים.
החלמית נפוצה מאוד בכל הארץ, בבתי גידול מופרים ומושפעי אדם כגון אשפתות, צדי דרכים, מרבצי צאן ובקר, גינות, קני נמלים, ובבתי גידול טבעיים בנוף של צומח עשבוני, ערוצים בערבות וצדי שבילים.
את החלמית קטנת פרחים אני מוצאת יותר בבתי גידול יבשים כמו בצפון הנגב ובערבות. היא מותאמת יותר לבתי גידול יובשניים כי הכל אצלה קטן יותר.
עשב חד־שנתי או רב־שנתי.
העלה נישא על פטוטרת, עגול, שלם או כפני בצורת כליה, מפורץ קלות ל־5–7 אונות, עורקיו מסתעפים כאצבעות. שפת העלה משוננת.
לפרח חמישה עלי כותרת.
חלמית קטנת פרחים היא קירחת לגמרי. הפרחים קטנים ולבנים, בגודל 1–2 ס"מ. העלים בעלי 5–7 אונות.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
אפשר לאכול את העלים, הגבעולים, הפרחים והפירות כשהם נאים או מבושלים.
העלים עדינים ומתאימים לסלטים וכתחליף תרד. כשהם גדולים אפשר להשתמש בהם למילוי, אך חשוב לשים לב שהם עדינים מאוד ולמלא בזהירות.
הפירות הירוקים יכולים להיות תחליף אפונה בסלטים, תבשילים ומרקים.
מהפירות היבשים אפשר להכין ג'עלה (ראו מתכונים).
העלים והגבעולים עשירים בחלבון איכותי, סיבים תזונתיים, ברזל וסידן, והוויטמיינם A, B ו־C.
עדיף לצרוך את החלמית טריה ולא מבושלת.