חטוטרן מצוי

Ochthodium aegyptiacum

החטוטרן הוא צמח נפוץ שקל מאוד למצוא גם בטבע וגם ליד הבית, והוא הגירסה המלוקטת לוואסאבי. יש לו טעם חריף וגופריתי ממש כמו לווסאבי.
אפשר לדוגמא להכין ממנו ממרח וואסאבי טעים ולאכול איתו סושי.

איפה מלקטים?

את החטוטרן ניתן למצוא בכל הארץ, מהנגב הצפוני וצפונה. הוא נפוץ מאוד בשדות בור, בבתי גידול נמוכים של עשב ושיחים.
הרבה פעמים נמצא משטחים שלו במקומות בהם יש בקר שרועה בשטח.

איך מזהים?

בתחילת החורף החטוטרן מבצבץ בשושנת עלים חלקים וכינוריים עם קצה מעוגל.
בתחתית השושנת העלים על פטוטרת.
לאורך הגבעול עלים קטנים יושבים, קצרים ואזמלנים עם קצה מחודד יותר.

הגבעולים מסועפים עם שערות דלילות. ועליהם יתפתחו הפרחים הצהובים הקטנים (חודשים פברואר עד מאי) שבמרכז הפרח על כל עלה כותרת כתם חום קטן.
ומתחת לפרחים יתפתחו תרמילים בצורת נבוט מרובע עם גבשושיות, מסורגים על הגבעול.
הטעם מאוד גופריתי. מרגיש כמו וואסאבי.

למה לשים לב?

לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ  לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ  למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים.  לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אפשר לאכול את העלים, הפרחים והזרעים של החטוטרן וגם את השורש.
אוכלים אותם טריים או מבושלים. תטעמו אותם כדי לגלות האם אתם נהנים מהטעם.

מה יש בצמח?

היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.

הידעתם?

בגלל שהפרות לא אוכלות אותו, הוא מתפשט במהירות בבתי גידול בהן יש רעיה כבדה – הפרות אוכלות את הצמחים שמהווים עבורו תחרות, אותו הן משאירות לגדול, וברגליהן מפיצות את הזרעים שלו בכל השטח.
אז אם אתם מגיעים למקום שיש בו שפע של חטוטרן, תדעו שהיתה בו רעיה כבדה (או עדיין יש).

תמונות וסרטונים:

מראה חטוטרן בתחילת החורף:

מראה בתחילת הפריחה:

מראה הפירות עם החטוטרת:

הפריחה הסבוכה באביב:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן