אספסת [מינים שונים]

Medicago

האספסת היא סוג מיוחד ומזין מאוד של צמח.
בארץ גדלים 22 מיני אספסת.
בהם מינים טעימים יותר ופחות. אבל כולם מאוד מאוד מזינים בויטמינים ומינרלים חשובים.
חשוב מאוד לקרוא את פרטי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם מינים דומים.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גדלה בכל הארץ בכל בית גידול אפשרי.
גם ליד הבית וגם בטבע בכל בתי הגידול (אפילו בים ובמדבר).

איך מזהים?

צמחים נמוכים ומשתרעים היוצרים כתמים ירוקים בנוף.
מה שמאפיין אספסת הוא שלושה עלעלים עגולים־ביצתיים (שימו לב לתמונות ולסרטון).
מה שמאפיין אספסת הוא שיש 2 עלים צמודים אחד לשני, והעלה האמצעי נמצא על פטוטרת קטנה המרחיקה אותו מהמרכז.
הפירות של האספסת (הם אכילים) הם תמיד בצורת ספירלה. יש מיני אספסת עם פירות קוצניים, ויש עם פירות חלקים. תמיד ספירליים.
שמתי לכם בתמונות מיני אספסת שונים.

חשוב לא להתבלבל עם מיני קטניות אחרים – האספסת היא קטנה ומשתרעת ולא שיחית וגבוהה. ויש לה 3 עלעלים לכל עלה, ולא יותר. ראו שוב בתמונות.

למה לשים לב?

לא מתאים לנשים בהריון, לנוטלי מדללי דם, לסובלים ממחלות אוטואימוניות.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

בחורף מלקטים אותה בשלב העלים, כשקשה להבחין בין המינים השונים. כולם אכילים, אך יש טעימים יותר ופחות. הדרך הטובה ביותר לדעת היא לטעום.

את העלים והנצרים הצעירים אוכלים כשהם טריים או מבושלים. עדיף לאכול את העלים לפני שיוצאת הפריחה.
את הפירות אוכלים כמו שהם. אספסת כדאי לאכול גם כנבטים (אלפלפא זה אספסת).

מה יש בצמח?

האספסת נחשבת כמקור מעולה של ויטמינים, מינרלים וחלבון, בהשוואה לצמחים אחרים.

העלים עשירים בוויטמינים A, B, C ו־K, וכן בסידן, חלבון, מגנזיום וברזל.
שימו לב, העלים עשירים בוויטמין K וחומצה פולית שזכו לתשומת לב רבה בזמן האחרון.

לאספסת יש תכולה גבוהה של תרכובות צמחים ביו-אקטיביות, כולל: ספונינים, קומרינים, פלבנואידים, פיטוסטרולים, פיטואסטרוגנים ואלקלואידים

הידעתם?

מעלי האספסת אפשר להכין תה מעורר תיאבון.
ברפואה המסורתית יש לה שימוש נרחב כולל: הורדת לחץ דם, פעולה כמשתן, הגדלת ייצור חלב אם, טיפול בדלקת פרקים והיפטרות מאבנים בכליות.
לצערי, רוב היתרונות הבריאותיים המוצעים הללו טרם נחקרו במידה מספקת.

תמונות וסרטונים:

יש מינים שונים של אספסת, ככה לדוגמה נראית האספסת שגדלה לחוף הים:

כלל אצבע לזיהוי אספסת לעומת תלתן:

 

הסבר על אספסת:

תלתן לעומת אספסת:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן