פרע מסולסל (היפריקום)

Hypericum triquetrifolium Turra

הפרע המסולסל הוא המין הנפוץ של פרע שניתן ללקט בארץ.
בעולם קיימים יותר מ200 מינים שלו (הנושא שנוי במחלוקת) ובארץ 11 מינים.
בארץ הנפוץ שבהם הוא פרע מסולסל ולכן אתמקד בו.
חשוב לדעת שמין אחר של פרע – פרע מחורר, שהוא צמח בסכנת הכחדה ולכן הוא צמח מוגן, אסור בליקוט. ולכן חשוב לא להתבלבל ביניהם.
בנוסף לזה – פרע הוא צמח שהשימוש בו מורכב (מיד אפרט). יש לו הרבה השפעות מעולות, אך צריך לדעת איך להשתמש בו בצורה מדוייקת ולהימנע מנזקים. לכן – אתן כאן מתכון לשימוש חיצוני. ואתן את היתרונות שלו בשימוש פנימי ללא הוראות שימוש. אם אתם שוקלים להשתמש בו לשימוש פנימי – חובה להתייעץ עם איש מקצוע לפני כן – הרופא המטפל ו/או הרבליסט מומחה. אל תשתמשו בפרע בשימוש פנימי ללא ליווי.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את הפרע ניתן ללקט בבתות (בית גידול של צמחים נמוכים) גם בטבע וגם בקרבת האדם.
אפשר למצוא אותו בקלות בשולי דרכים מצפון רמת הגולן, ועד באר שבע.
משטחים צפופים של פרע מסולסל נמצאים בצפון רמת הגולן. קל למצוא אותם בנסיעה מקו אורטל-עין זיוון צפונה בכתמים גדולים (בחודש יוני-תחילת יולי, אתם נוסעים בכביש וכל שולי הדרך עם כתמים).

איך מזהים?

הפרע הוא צמח רב שנתי מעוצה. יכול להיראות כמו שיח קטן (כ20-30 ס"מ).
העלים של הפרע הם קטנים (2-6 מ"מ). העלים בצורת אזמל, הם יושבים על הגבעול והבסיס שלהם בצורת לב. השפה של העלים מסולסלת (ודי קשה לראות את זה בגלל שהם קטנים). העלים נגדיים (מכל נקודה בגבעול יוצאים 2 עלים).
הפריחה של הפרע המסולסל היא צהובה, עם 5 עלי כותרת גם היא קטנה (קוטר של כ1 ס"מ).
כשנוצרים הזרעים הצבע של האזור משתנה לכתום-חום. ובהמשך כל הצמח יצבע בכתום חום ואז יתנתק מהשורש ויתגלגל למרחקים כדי להפיץ את הזרעים שלו.

למה לשים לב?

בארץ גדלים מיני פרע נוספים, שהפרח שלהם דומה מאוד לפרע המסולסל אך לא נרצה ללקט אותם:
פרע מחורר – המין הזה דומה מאוד, אלא שעל העלים יש נקבים קטנים שהם הסימן למין הזה. פרע מחורר הוא מין מוגן (בסכנת הכחדה) ולכן לא נלקט אותו.
פרע קטן עלים, ופרע ריחני לא מכילים את החומרים הפעילים לכן לא נלקט אותם.
פרע צמיר ככל הנראה כן ניתן לליקוט – ניתן לזהות אותו על פי בלוטות שחורות בשולי העלים.
המבחן החשוב שצריך לעשות לפני שמלקטים את הפרע הוא מבחן המעיכה.
החומר הפעיל שלו – היפריצין הוא בעל גוון אדום-סגול. לפני הליקוט (אחרי שנוודא שהעלים לא מחוררים) נמעך ניצן על האצבע ונוודא שהוא משאיר צבע (ראו תמונות). רק אם הוא צובע את האצבע – מלקטים.
המבחן הזה חשוב גם לתזמון – כי כמות החומרים הפעילים בניצנים משתנה עם העונה.
היא נמצאת בשיאה במחצית השניה של יוני. אבל ניתן ללקט גם ביולי כל עוד וידאתם שיוצא צבע. אם לא יוצא צבע – המשיכו הלאה.

אל תלקטו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם. והשימוש הפנימי בפרע רק אחרי התייעצות עם רופא.
שימוש חיצוני – מחייב מריחת מקדם הגנה אחר כך.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

איך לאכול?

הפרע הוא צמח מרפא עוצמתי מאוד. לא משמש למאכל.
אני אבדיל כאן בין השימושים הפנימייים לחיצוניים.
לפני כל שימוש פנימי בפרע, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל, ואיש מקצוע בתחום רפואת הצמחים. אל תשתמשו בו בשימוש פנימי על דעת עצמכם.
לא לשימוש בנשים בהריון ומניקות.
החלק שבו אנחנו עושים שימוש בפרע הוא בניצנים (אלו שבדקנו שמכילים את הצבע האדום). ניתן להוסיף אליהם את קודקודי הצימוח (כמה עלים שסביבם). אבל אין שום סיבה לקחת ענפים שלמים.

בשימוש חיצוני יש מיעוט מקרים (0.5%) של דיווח על רגישות מוגברת לחשיפה לשמש בשימוש בפרע. לכן אני ממליצה למרוח מקדם הגנה אחרי שימוש חיצוני בפרע.
בשימוש חיצוני – מכינים שמן תשרית של ניצני הפרע (ראו מתכונים הפתוחים למנויי פרימיום).

מה יש בצמח?

רוב המחקרים שאצטט כאן סקרו את הפרע המחורר ורק מעט מהם סקרו את הפרע המסולסל.
ומחקרים אחרים מצאו שהפעילות והחומרים הפעילים שלהם שלהם דומים מאוד. ויש עדויות ראשוניות ממחקרים שיחס החומרים הפעילים בפרע מסולסל טוב יותר מבפרע מחורר.
בנוסף להיפרפורין, היפריצין, ודיפרפורין שנמצאו בצמח ומשפיעים על המצב הנפשי, יש בו גם חומרים נוגדי דלקת כמו קוורצטין (שהוא נוגד חמצון עוצמתי, אנטי ויראלי ומפחית אלרגיות).

הידעתם?

השם של הצמח באנגלית הוא St. John’s wort על שם הקדוש הנוצרי יוחנן שהיה תלמיד של ישו שעל פי האגדה הכיר את האיכויות של הפרע וידע להשתמש בו. בכל העולם מלקטים פרע ב24.6 שהוא יומו של יוחנן הקדוש (לנוצרים).

תמונות וסרטונים:

מראה הצמח בפריחה:

הסבר על זיהוי וליקוט פרע:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

מתכונים שמשתמשים בצמח:

הכנת שמן (שהציל לנו את הטיול) מפרע

דילוג לתוכן