דילוג לתוכן

שלח ספרדי/הערבות

Erucaria hispanica/rostrata

שלח ספרדי ושלח הערבות הם צמחים דומים במראה ונפוצים ומבחינתנו כלקטים, שניהם אכילים והחשיבות להבדיל ביניהם נמוכה.
ההבדל העיקרי ביניהם הוא בית הגידול – שלח ספרדי נפוץ בבתי גידול ים-תיכוניים (בין 400 ל600 מ"מ גשם בשנה), ואילו שלח הערבות נפוץ בבתי גידול של ספר המדבר (בין 200 ל400 מ"מ גשם בשנה).
מה שמשותף לשניהם הוא הפרח המצליב הסגול וצורת הפירות.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן וגם בהדרכת עומק על המצליבים.

איפה מלקטים?

שלח ספרדי גדל בבתי גידול טבעיים וגם ליד מקומות יישוב בחבל הים תיכוני (600-400 מ"מ גשם בשנה).
שלח הערבות גדל בבתי גידול טבעיים בספר המדבר – גם באזור צפון הנגב, וגם באזור העמקים, הגלבוע וכו' (400-200 מ"מ גשם בשנה).

איך מזהים?

מצליב נמוך ומסועף.
פורח בסגול עם עורקים כהים על עלי הכותרת (צריך להתקרב אליו מאוד כדי לראות).
הגבעול שלו שעיר.
העלים מנוצים לאונות דקות.

מבנה הפרי של שלח: החלק התחתון גלילי, והחלק העליון מחודד כמו חרב עם שפיץ בקצה. בשני החלקים יש זרעים.

למה לשים לב?

לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ  לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ  למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים.  לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אפשר לאכול את העלים, הפרחים והפירות של השלח טריים או מבושלים. יש להם טעם מעודן ומאוד מאוד טעים. הם משתלבים מעולה עם עגבניות, עם פירות ועוד.

מה יש בצמח?

היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.

הידעתם?

שלח היא מילה נרדפת לחרב. והסיבה שהצמח נקרא כך כי הפירות שלו דומים לחרב (לפעמים צריך הרבה דמיון. אני סומכת עליכם ;-) ).

תמונות וסרטונים:

מראה העלים בתחילת החורף:

מראה הפרחים:

מראה התרמילים של שלח (גברי שיאון):

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]