דילוג לתוכן

חיטת הבר/אם החיטה

Triticum dicoccoides

במשך שנים רבות חיפשו מדענים את חיטת הבר כדי להשביח את החיטה התרבותית מבחינת ערכים תזונתיים ועמידות למזיקים. אהרון אהרונסון הוא הראשון שמצא אותה בצפון הארץ והביאה לחוות הניסויים שליד זכרון יעקב.
היום אפשר למצוא אותה עדיין גדלה בר בגולן ובגליל העליון.
תודה לצלם גברי שיאון על התמונות המעולות שלו.

איפה מלקטים?

גדלה בשדות בור ובטרשים, במסלע בזלתי ובמסלע גירי. נפוצה בצפון הארץ, בעיקר במזרח הגליל ובגולן. במרכז הארץ יש כמה בתי גידול, אך הם דלילים יותר.

איך מזהים?

צמח חד־שנתי דגני זקוף, מגיע לגובה מטר.
העלים סרגליים.
הפריחה באפריל בצורת שיבולת.
לכל שיבולית שני מלענים באורך 5–20 ס"מ. הזרעים מבשילים במאי.

למה לשים לב?

לא מתאים לרגישים/אלרגים לגלוטן או לכל חלקי החיטה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את הזרעים הירוקים והרכים אולכים כשהם נאים. הם טעימים כנשנוש או תוספת לסלט ולמוקפצים.
זרעים שהתקשו אפשר לבשל או לטחון לקמח.
אפשר לאכול את החלק העמילני שממש מעל השורש – מעין פקעית לבנה, מקור מעולה לעמילן.

מה יש בצמח?

אם החיטה מכילה שיעור גבוה יותר של חלבון ושל מינרלים מאשר החיטה התרבותית.

הגרגיר מכיל חלבון, שומן, פחמימות, סיבים, וכן סידן, ברזל, זרחן ו־B קומפלקס.

עשב חיטה הוא מקור מצוין להרבה ויטמינים ומינרלים שונים.
הוא עתיר במיוחד בוויטמינים A, C ו- E, כמו גם ברזל, מגנזיום, סידן וחומצות אמינו חיוניות.
עשב החיטה מכיל כמה נוגדי חמצון חשובים, כולל גלוטתיון וויטמינים C ו- E.
כמו כל הצמחים הירוקים, עשב החיטה מורכב גם מכלורופיל, סוג של פיגמנט צמחי ירוק הקשור ליתרונות בריאותיים רבים.

הידעתם?

ארכאולוגים מצאו שהמקום בו תורבתה חיטת הבר הוא בשטח מדינת ישראל. יש עדויות מרתקות לתהליך הקדום שקרה ממש כאן.

תמונות וסרטונים:

מראה השיבולית (צילום של גברי שיאון)

הסבר על אם החיטה:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]