Triticum aestivum
חיטת הלחם היא החיטה הנפוצה המודרנית בה משתמשים כיום לגידולים חקלאיים.
קיימים מספר מינים שלה עם תכונות שונות ומה שמאחד את כולם הוא כמות הגרגרים בכל שיבולת וגודלם ביחס לחיטת הבר (ראו אם החיטה) והכי חשוב – שהשיבולת לא מתפרקת עם ההבשלה.
כל הפרטים בפרטי הזיהוי (פתוח רק למנויי פרימיום). תודה לרותי טלמור על התמונות המעולות.
החיטה נפוצה מאוד בכל בתי הגידול, הטבעיים (בתה, גריגה, חורש, צומח עשבוני), וגם בשולי דרכים ושדות ובמקומות מופרים.
צמח חד־שנתי דגני זקוף, מגיע לגובה 60–150 ס"מ.
הפריחה ממרץ עד תחילת אפריל, בשיבולת המורכבת משיבוליות היושבות לסירוגין על ציר השיבולת. הפרחים ירוקים קטנים.
השיבולים מבשילות במאי-יוני (בחג השבועות, הלוא הוא חג הקציר).
הפרי הוא הזרע המוכר לנו כגרגיר חיטה. כשהזרעים מבשילים המלענים מתפשקים.
בחיטת הבר השיבולת מתפרקת לשיבוליות שכל אחת מפיצה את עצמה לבד, ובחיטה התרבותית השיבולת לא מתפרקת.
בחיטת בר יש רק שני טורים של גרעינים ושני מלענים, ובחיטה התרבותית יש בכל טור שלושה גרעינים ושישה מלענים.
לא למאכל למי שרגישים/אלרגים לגלוטן או כל אחד ממרכיבי החיטה האחרים.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
את הזרעים הירוקים והרכים אוכלים כשהם נאים. הם טעימים כנשנוש, כתוספת לסלט או למוקפצים.
זרעים שהתקשו אפשר לבשל או לטחון לקמח.
אפשר גם לאכול את החלק העמילני שממש מעל השורש – מעין פקעית לבנה, מקור מעולה לעמילן.
הגרגיר מכיל חלבון, שומן, פחמימות, סיבים, וכן סידן, ברזל, זרחן ו־B קומפלקס.
עשב חיטה הוא מקור מצוין להרבה ויטמינים ומינרלים שונים.
הוא עתיר במיוחד בוויטמינים A, C ו- E, כמו גם ברזל, מגנזיום, סידן וחומצות אמינו חיוניות.
עשב החיטה מכיל כמה נוגדי חמצון חשובים, כולל גלוטתיון וויטמינים C ו- E.
כמו כל הצמחים הירוקים, עשב החיטה מורכב גם מכלורופיל, סוג של פיגמנט צמחי ירוק הקשור ליתרונות בריאותיים רבים.
חוקרי היסטוריה מצאו שתהליך תירבות החיטה קרה כאן באזור מדינת ישראל. יש ראיות ארכיאולוגיות רבות התומכות בתגלית זו.