Trigonella foenum-graecum
הגרגרנית היא למעשה חילבה תרבותית שהתפשטה והחלה לגדול בטבע. אם מוצאים אותה, כדאי ללקט ולשדרג איתה את הבריאות ואת המאכלים.
בארץ גדלים 21 מיני גרגרנית. כמו התלתן והאספסת, העלים של כולם אכילים, אך לא כולם טעימים.
תמונה ראשית – צילום של גברי שיאון.
פירוט נוסף בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
נצר לגידולים חקלאיים, גדלה בבתה הים תיכונית, בבתי גידול טבעיים ובקרבת האדם בגליל העליון, בשרון, בשפלה ובהרי יהודה.
עשב חד־שנתי, מגיע לגובה 30 ס"מ, מכוסה שערות דלילות ומדיף ריח חילבה אופייני.
העלים תלתניים – שלושה עלעלים בגודל 14–20 מ"מ.
העלעלים מוארכים או דמוי ביצה הפוכה, בעלי שפה תמימה או משוננת קלות בקצה. העלעל האמצעי נישא על פטוטרת.
הפריחה ממרץ עד אפריל בצבע לבן או קרם, בחיק העלים.
התרמיל פחוס ודמוי חרב, באורך 6–15 ס"מ וברוחב 4–5 מ"מ.
עורקי האורך על התרמיל מרוחקים זה מזה, בכל תרמיל 10–20 זרעים בקוטר 3 מ"מ.
הזרעים עלולים לעודד כיווצים ברחם, לכן אינם מומלצים לנשים בהריון.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
אוכלים את הזרעים נאים, מבושלים או מונבטים. הזרעים הם בקוטר 3 מ"מ, ויש כ10-20 זרעים בתרמיל.
אפשר לטחון את הזרעים היבשים לאבקה ולהכין מהם קארי, צ'אטני מנגו, לחמוצים. ניתן לקלות קלות את הזרע כדי להפחית את המרירות שלו.
את העלים הארומטיים אפשר לאכול נאים או מבושלים. אפשר להוסיף אותם בכמות קטנה לסלטים (כמות גדולה תשתלט יותר מידי), לתבשילים ומרקים.
הזרעים הם מקור מעולה לברזל, זרחן וגופרית.
הזרע מכיל 23% חלבון, 10% פחמימות, 8% שומן, 10% סיבים.
הזרע והעלים נוגדי דלקת, נוגדי חיידקים, נגד גידולים, מרגיעים, מחזקים את הרחם. מרתח מהזרעים הטחונים משמש לפתיחת צינורות הזיעה.
הזרעים מצויינים לנשים מניקות ומסייעים בייצור חלב.
תרכובות שנמצא בזרעים הראו פעילות קרדיו-טונית, היפוגליקמית, משתנת, נוגדת זיהום, וללחץ דם נמוך.
משתמשים בזרעים הטחונים מעורבבים בשמן לעיסוי הקרקפת כדי להשיג שיער בריא ומבריק. אפשר להכין קרם לעור מחליטת הזרעים.
באופן מסורתי משתמשים רבות בזרעי החילבה ברפואה המסורתית.
שימו לב לשינוי קל בריח הגוף אחרי האכילה.