דילוג לתוכן

חוח עקוד

Scolymus maculatus

חוח עקוד הוא קוץ מאוד נפוץ בישראל שתמיד רואים בשולי הדרכים,
טעם החלב שזורם בעורקיו הוא מתוק וטעים, צמח ששווה להכיר ולדעת איך לאכול. והחלק המפתיע הוא שהוא לא רק מתוק וטעים אלא גם מרגיע.

צילום התמונה הראשית – רותי טלמור.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גדל בקרקע כבדה, בבתה, בשולי שדות ובשדות נטושים, בבתי גידול טבעיים ובמקומות מופרים. מעדיף קרקעות כבדות.
נפוץ בכל חלקי הארץ, מהחרמון עד מערב הנגב.

איך מזהים?

החוח העקוד הוא חד־שנתי,
עשב קוצני.
בסוף החורף ותחילת האביב העלים הקוצניים הקשים מבצבצים מהאדמה בשושנת עלים, ומיד אחר כך עולה עמוד התפרחת, ולאורכו יש כנפיים קוצניות.
בחוח עקוד יש עורק מעובה לבן על שפת העלים והכנפיים (ראו בסרטון ובתמונות).
הפריחה בצהוב ממאי עד אוגוסט.
בחוח העקוד הפרחים מופיעים בקצה הגבעולים, ובחוח הספרדי לאורך הגבעול.
העלים נוקשים, עם עיטורים לבנים עדינים.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים הצעירים אוכלים אחרי גזירת הקוצים כשהם נאים או מבושלים.
אפשר לאכול את השורש לאחר בישול.
הגבעולים המקולפים מפרישים חלב לבן ומתוק וטעימים כנשנוש שדה.
שורש קלוי הוא תחליף לקפה.
ופרחים מיובשים משתמשים כתחליף זול לזעפרן.

מה יש בצמח?

במחקרים נמצא בחוח עקוד ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ופנולים.
המחקר הסיק שחוח הוא מקור עשיר לתרכובות שיכולות למלא תפקיד חשוב בבריאות האדם, ובהקשר רחב יותר, בטיפול במחלות שונות, כגון מחלות אנטי-מיקרוביאליות ונוגדות חמצון.

הידעתם?

ההתייחסויות העתיקות ביותר לצמח הידועות הן אלה של תיאופרסטוס (371–287 לפני הספירה) ופליניוס הזקן (23–79 לספירה).
תיאופרסטוס אמר לנו כי שורשו נאכל גולמי וגם מבושל, כשהוא עסיסי יותר כאשר הצמח פורח (Teofrasto 1988).
פליניוס הזכיר כי הוא נאכל במזרח ומשמש את העניים.

תמונות וסרטונים:

מראה הצמח מרחוק:

מראה העלים במורד הגבעול:

מראה הגבעולים עם הקוצים עליהם:

הסבר על ליקוט חוח עקוד:

איך אוכלים את גבעולי חוח עקוד בלי להידקר:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]