הדס מצוי

Myrtus communis

ההדס המצוי הוא אחד מארבעת המינים שגדל כאן בטבע וגם בגינון.
שימו לב שבטבע הוא צמח מוגן ולכן אסור ללקט אותו. יש לו שימושים רבים שאפרט בהמשך.
בגינות בהן הוא נשתל אפשר ללקט את הפירות שלו.

על ההדס כתבתי בפירוט (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

ההדס כמעט ונכחד בארץ – נדיר למצוא אותו בטבע. יש כמה מופעים בעיקר בכרמל, בגליל, ובגולן.
ההדס נפוץ מאוד בגינון הציבורי והפרטי בגלל האפשרות לפסל אותו ובגלל הריח המעולה שהוא עושה.

איך מזהים?

ההדס הוא שיח ירוק עד – זאת אומרת שיש עליו עלים כל השנה.
העלים של ההדס מבריקים (קירחים-ללא שערות), קטנים, קשים, עם ריח נעים. בחלק מהמינים העלים יכולים להיות מסורגים, נגדיים או דוריים.
העלה של ההדס בצורת ביצה, שיושב על פטוטרת קצרה מאוד. הקצה של העלה מחודד.

את פריחת ההדס הלבנה תוכלו למצוא מחודש מאי ועד אוגוסט. מאפיין אותם 5 עלי גביע, 5 עלי כותרת, והמון אבקנים.
הפרי הוא פרי עגול בצבע שחור-כחול עם כתר קטן.

למה לשים לב?

אם מצאתם הדס בטבע – אל תלקטו. זהו צמח מוגן.
לא לשימוש בהריון והנקה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.

בליקוט הדס חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אפשר להכין מרקחות מהפירות ולאכול אותם, אפשר לשלב את הפירות במשקאות אלכוהולים. האכילה של הפירות הטריים לא נהוגה כי הטעם שלהם לא נעים.
את העלים אפשר לייבש ולשלב בכמות קטנה כתבלין.
אפשר לשים כמה עלים בצנצנת כבישת חמוצים ולהוסיף את הניחוח.

לשימוש חיצוני מומלץ להכין מהעלים שמן תשרית לשימוש חיצוני (ראו מתכון של מיצוי טיון דביק).

מה יש בצמח?

פרי ההדס ההדס עשיר בסיבים תזונתיים, מנגן, נחושת, ברזל וסידן.
היתרונות בריאותיים המיוחסים לו הם חיזוק מערכת החיסון, עזרה למערכת הנשימה, יכולות קוגניטיביות משופרות, איזון הורמונלי, טיפול בסוכרת, לכליות, טיפוח עור, בריאות לב, ועד מניעת סרטן.

הידעתם?

ההדס נזכר כאחד מארבעת המינים בהם נשתבחה הארץ עליהם מברכים בסוכות.
ההדס הכשר לסוכה הוא זה שמתוך נקודה אחת בענף יוצאים 3 עלים ביחד. סידור עלים אחר הוא לא כשר לצורך זה.

ברפואה העממית מירתח של עלי הדס משמש כטיפול בסכרת, שלשול, הקאות, צהבת, טפילים במערכת העיכול, גזים ושטפי דם של מחזור חודשי.
בשימוש חיצוני נהגו להשתמש בהדס לטיפול בפצעים, בגירויים בעור של תינוקות ולהכנת מיצוי בשמן.
עוד שימושים ברפואה המסורתית הוא של מיצוי של עלים יבשים בחומץ משמש להקלה על כאב ראש. מורחים את המיצוי על המצח והעורף.

תמונות:

מראה הפירות:

פירוט נוסף על ההדס נמצא בהדרכת פירות היער.

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן