Lepidium sativum
שחליים הם גרסת הבר של ראשד. העלים הירוקים טעימים וישדרגו כל סלט.
הם לא בררנים בבית הגידול שלהם ואפשר למצוא אותם אפילו מתחת לשולחנות פיקניק.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
הרשאד הוא פליט תרבות, לכן נמצא אותו במקומות מופרים (אוהבי חנקן) ובבתות.
אני מוצאת אותו בדרך כלל מתחבא בין דגנים בדשא.
השחליים הדוקרניים אוהבים קרקעות כבדות ובזלת.
ניתן ללקט אותם מהחרמון ועד פלשת והרי יהודה.
עשב חד־שנתי קירח.
בתחילת העונה נראה שושנות עלים בצורות שונות – עלים פשוטים, מחולקים או מנוצים.
בהמשך יופיעו פרחים לבנים קטנים בשחליים תרבותיים, ופריחה ורודה־סגולה בהירה בשחליים דוקרניים.
הפרי פחוס מעוגל, בצורת תרמילון, עם חוד קטן בקצה.
לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים. לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
את העלים אוכלים כשהם טריים או מאודים. גם הפרחים והפירות אכילים.
לעלים הצעירים טעם עדין, העלים הבוגרים חריפים.
השורש והפירות יכולים לשמש כתבלין חריף.
העלים עשירים בברזל, ויטמין A, C ו־B קומפלקס. יש להם השפעה משתנת, משלשלת וממריצה, נוגדת סרטן, ומגינה על בריאות הלב.
היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.
עלים מיובשים משמשים לחבישת פצעים.
ברפואת הצמחים משתמשים בזרעים כנוגדי דלקת וכתרופה להורדת חום ולשיכוך כאבים. במחקרים נמצא שיש להם גם השפעה נוגדת סרטן.
הרשאד הוא קרוב משפחה של המאקה – מזון־על פופולרי.