קורטם מכחיל, קורטם דק, קורטם מבריק

Carthamus glaucus /tenuis

קורטם הוא הקוץ הנפוץ ההשני בישראל, והעלים הירוקים הצעירים שלו טעימים מאוד.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

נפוץ בכל אזורי צפון הארץ ומרכזה וחודר אף למדבר, בבתי גידול רבים: ערוצי נחלים במדבר, מעזבות, שדות, שטחים מופרעים וצדי דרכים.

איך מזהים?

עשבים חד־שנתיים, בעלי שושנת עלים רכים ועלי גבעול קוצניים. מגיעים לגובה 30–150 ס"מ
העלים כהים ומבריקים, והופכים משוננים ככל שהצמח גדל.
העלים הצעירים דומים לעלי חסת המצפן במופע החורפי, אך ללא השערות הנוקשות בגב העלה.

למה לשים לב?

חשוב לוודא כשחותכים את הגבעול החתך מאדים (יוצא גם נוזל אדמדם).

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים אוכלים טריים או מאודים.
אפשר לאכול את הגבעולים המקולפים של עמוד התפרחת.
הקורטם הוא אחד העלים הטעימים בטבע. הוא חסר מרירות, עשיר מאוד בכלורופיל ומצליח בכל שיטת הכנה.

מה יש בצמח?

העלים שופעים בוויטמינים ומינרלים והכלורופיל שהעלים עשירים בו, מעשיר ומנקה מאוד את הדם.

הרבה ויטמינים ומינרלים.

הידעתם?

לחלק ממיני הקורטם כשחותכים את הגבעול, יוצאת נקודה אדומה שצבעה דמויי דם.

תמונות וסרטונים:

מראה שושנת העלים בתחילת החורף (עלים פשוטים):

כשהחורף מתקדם העלים משתנים והופכים למפורצים יותר:

המחשה – צורת העלים משתנה וזה עדיין קורטם:

בסוף החורף עולה גבעול התפרחת:

קורטם דק (רותי טלמור)

קורטם מכחיל (רותי טלמור)

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן