שְעונית נאכלת (פסיפלורה)

Passiflora edulis

הפסיפלורה היא צמח גינון נפוץ, ויש לה איכויות מרפא מדהימות בכל חלקיה: גם הפירות, גם הפרחים וגם העלים.

חוץ מהפירות הטעימים יש לה שימושים רבים להרגעת מערכת העצבים.

באנגלית היא נקראת Passion flower, אבל הנוצרים הראשונים שמצאו אותה בדרום אמריקה לא חשבו על תשוקה, אלא על הפסיון של ישו (סיפור המעצר, המשפט והסבל של ישו). יש כמה מספרים שמתאימים לסיפור הנוצרי, למשל חמשת האבקנים מקבילים לחמשת הפצעים של ישו, או הפיצול של עמוד העלי לשלושה חלקים תואם לשלושת המסמרים שהשתמשו בהם לצליבה. 

המידע המלא על פסיפלורה יחד עם מתכונים לשימוש בה פורסם בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן

איפה מלקטים?

את השעונית אפשר ללקט בעיקר בגינון הציבורי והפרטי. היא צמח פופולרי לגדרות וסככות.

יש צמחים בודדים שגולשים לטבע, ואז חשוב מאוד לעצור אותם כדי שלא יחנקו את צמחי הבר.

איך מזהים?

פסיפלורה היא שיח מטפס מסועף ורחב (יכול להגיע למרחק של 40 מטרים). הוא נעזר בקנוקנות כדי לטפס גבוה. 

הדרך הכי קלה לזהות פסיפלורה היא על פי הפרחים שלה. פרחים לבנים, בצורת שעון ומחוגים בקוטר של 5–8 ס"מ. מרכז הפרח סגול.

הפירות אובליים בגודל 4–10 ס"מ. פירות הבוסר ירוקים, ועם ההבשלה צבעם משתנה לכתום, או סגול (תלוי בזן). 

העלים מבריקים, בצורת פרסה, שסועים או מנוצים לאונות מוארכות, ושפתם משוננת. העלים מסורגים על הגבעול (מכל נקודה בגבעול יוצא רק עלה אחד).

למה לשים לב?

שעונית התות Passiflora morifolia: מין פולש הגדל בפרדסים ובמטעים, הוא קטן יותר, גם הפרחים וגם הפירות. הפירות מגיעים לצבע שחור אבל אינם אכילים בגלל המרקם והטעם. 

יש עוד מינים של מטפסים בעלי צורת עלים דומה. לכן תמיד נחכה לפריחה כדי לזהות את הצמח בוודאות.

** אלרגיים ללטקס צריכים לוודא שאינם מפתחים אלרגייה לפסיפלורה (יש חלבונים משותפים).

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.

הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים

איך לאכול?

אוכלים את התוכן הרך של הפירות. 

לשימושים הרפואיים – מכינים חליטות של הפרחים והעלים לשימוש פנימי – לא מתאים למי שסובל ממחלות כרוניות או נוטל תרופות.

מרתח שעוזר להפחית חרדות, להירגע ולהשרות שינה:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

שילובים טובים:

תוכן הפרי החמצמץ הוא תוספת מושלמת לקינוחים רבים – הוא מאזן את המתיקות במנות כמו עוגת גבינה, פבלובה, קרם שניט וכו'. 

אפשר להוסיף את הפרי למשקאות טבעיים ולקוקטיילים.

מה יש בצמח?

הפרי עשיר מאוד בנוגדי חמצון (פוליפנולים) השומרים על הגוף מנזקי הרדיקלים החופשיים. נוגדי החמצון משפרים את זרימת הדם, במיוחד למוח ולמערכת העצבים, ומפחיתים תהליכים דלקתיים בגוף.

הוא מכיל רמות גבוהות של ויטמין A (החשוב לעור, לראייה ולמערכת החיסון), ויטמין סיC (למערכת החיסון והעור), וקרוטנואידים.

הידעתם?

פירות פסיפלורה בשלים הם פירות שהתכווצו.

תמונות וסרטונים:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן