ברקן סורי

Notobasis syriaca

הברקן הוא צמח בר הדומה לגדילן, גם הוא אכיל אבל כמה הבדלים ביניהם.
אנשים רבים חוששים לטעות ביניהם אבל לא תורעלו.
איכויות המרפא המופלאות של הגדילן לא נמצאו בו, והטעם שלו משמעותית פחות טוב. אבל אין בעיה לאכול אותו.

שימו לב להדרכת עומק בנושא מורכבים הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד עוד עליו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

הברקן, כמו הגדילן, נפוץ בכל הארץ ואוהב לצמוח בקרקעות כבדות, חומות ועשירות בחומר אורגני, במעזבות, בשדות ובשולי דרכים.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי קוצני – שושנת עלים קוצניים המכוסים ברשת עורקים לבנים, לעתים יש נטיה לארגמן, בעיקר בבסיס העלה.
הפרח קוצני, מוקף קוצים מסועפים בצורת ברק עם גוון הנוטה לארגמן.
(להבדל בינו לבין גדילן ראו בעמוד הבא)

למה לשים לב?

נסו לא להידקר. קטפו את העלים הצעירים והרכים ביותר.
בשלבי חייו הראשונים הברקן דומה לגדילן. קל יותר להבדיל ביניהם אחרי שהופיע הפרח, אך גם עלי הברקן ניחנו בערכים תזונתיים מיטיבים ולא כדאי להפלות אותו לרעה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את עלי הברקן אפשר לאכול טריים או מבושלים, אחרי שגוזרים מהם את הקוצים. שימו לב להבדל בטעם בין העלה לעורק.
העלים הצעירים טעימים מאוד, וכשהם מתבגרים הם הופכים מרירים – זה סימן שיש לאכול את הגבעול.
בדומה לגדילן, אוכלים גם את גבעול התפרחת המקולף וגם את הפרח והזרעים.

מה יש בצמח?

ברפואת הצמחים העתיקה מיוחסות לברקן איכויות נטרול רעלים בדומה לגדילן, אך אין לכך תיעוד והוכחות מדעיות.

הידעתם?

תמונות:

מראה העלים (שטוחים ואליפטים בניגוד לעלי הגדילן)

מראה הניצנים לפני פריחה:

שיא הפריחה (צילום של גברי שיאון):

פריחת גדילן בימין לעומת פריחת ברקן בשמאל:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן